EERA: Bateriile cu energie înaltă expun reciclatorii la riscuri de incendii grave

Asociația Europeană a Reciclatorilor de Electronice (EERA) solicită tuturor părților interesate să aplice normele ADR (Acordul european referitor la transportul internațional rutier al mărfurilor periculoase)  pentru a colecta și transporta în siguranță deșeurile de echipamente electrice și electronice și  bateriile.

Deși incendiile și incidentele pentru care există suspiciunea că ar fi cauzate de bateriile avariate sunt subiectul multor știri dramatice, acestea nu sunt înregistrate. 

După ce EERA a cerut membrilor săi informații detaliate cu privire la experiența cu astfel de incendii și incidente s-au tras următoarele concluzii:
  • Din 80% dintre membrii care au suferit incendii grave, numai o treime au considerat că aceste incidente sunt minore;
  • 61% din incendii au fost clasificate ca fiind grave sau foarte grave;
  • Cele mai multe incendii (două treimi) au necesitat intervenția unor servicii externe de stingere a incendiilor;
  • Mare parte din incendii au izbucnit în timpul descărcării și depozitării deșeurilor electronice (59%);
  • 30% din incidente apărute în timpul tratamentului;
  • Incendiile în timpul transportului DEEE au reprezentat 11%;
  • Incendiile în care există suspiciunea că ar fi cauzate de baterii, au un impact major asupra economiei de reciclare.
Reglementările ADR, ignorate pe scară largă

EERA atrage atenția asupra faptului că mare parte din incendii sunt determinate de modul în care se face colectarea DEEE-urilor și bateriilor. Deși există norme juridice la nivelul UE privind colectarea și transportul bateriilor de tip litiu sau dispozitivele care conțin astfel de baterii, aceste reglementări nu sunt acceptate și respectate pe scară largă.

Conform raportului EERA, doar în jumătate din statele membre ( în care lucrează membrii EERA) sunt puse în aplicare normele ADR. În unele țări, respectarea ADR este în curs de pregătire.

ADR stabilește în mod clar că dispozitivele care conțin baterii cu litiu nu trebuie transportate în recipiente în vrac. DEEE-urile care ar putea conține baterii tip litiu trebuie depozitate și transportate separat în recipiente de protecție corespunzătoare în conformitate cu dispozițiile enumerate în regulamentele ADR.

EERA solicită autorităților naționale, producătorilor, sistemelor de conformitate și centrelor de colectare să respecte reglementările ADR. DEEE care conțin baterii de tip litiu trebuie separate la punctele de colectare. Aceste dispozitive trebuie transportate în recipiente adecvate, care să ofere protecție dispozitivelor și bateriilor împotriva deteriorării fizice.