Interviu: „Oamenii nu știu cât de nocivă e o singură baterie aruncată la coșul de gunoi”

ecologic: Ce obligatii are Romania in privinta colectarii bateriilor portabile?

În ceea ce privește bateriile, tinta de colectare este doar pentru bateriile portabile. ținta de colectare este de 45% din cantitatea medie care este pusă pe piață pe o perioada de trei ani , inclusiv în anul în care se face calculul țintei. Există o deosebire față de deșeurile electrice și electronice unde obiectivul de colectare pentru anul 2018 se obtine utilizand media pe cei trei ani anteriori anului pentru care se face calculul.

Directiva Directiva 2006/66/CE privind bateriile si acumulatorii si deseurile de baterii si acumulatori e a intrat in procves de revizuire revizuire anul acesta de catre la Comisia Europeană și se așteaptă ca la finalul acestui an, în funcție și de alegerile europarlamentare, să avem  o forma apropiată de final.

In 2011 Sistemul National de Reciclare a Bateriilor a devenit membru fondator  – al EUCOBAT (European Compliance Organisation for Batteries), asociatia pan – europeana a organizatiilor de transfer responsabilitate.  EUCOBAT coalizează 18 din cele mai mari organizații de preluare a responsabilității producatorilor pentru baterii si acumulatori din Uniunea Europeană și vorbim de cele mai putenice țări ca Belgia, Germania, Olanda, Danemarca, Franta.
De exemplu, Belgia are o rată de colectare a bateriilor de 72% În momentul în care s-a pus problema revizuirii directivei pe baterii, EUCOBAT s-a implicat, mai ales ca,  o parte dintre prevederile Directivei aparute în anul 2006 nu mai corespund cu situatia si realitatea anului 2019.

In viziunea EUCOBAT, primul element care ar trebui luat in considerare in noua Directiva, este durata de viață a unei baterii. Modul de calcul utilizat pentru rata de colectare se bazează pe o durată medie de viață de trei ani de zile la o baterie.

ecologic: Sunt discutabile sau nu elementele care s-au luat in calcul la stabilirea obligatiilor de colectare? 

Elena Gaspar, președintele Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor:

Pentru a avea o imagine mai clara a situatiei in ceea ce priveste cantitatile diponibile la colectare, EUCOBAT impreuna cu mobius au realizat impreuna cu Mobius in perioada 2016 – 2017 un studiu care a analizat tipurile de deseuri de baterii pentru a determina modul in care ciclul de viata al bateriilor influenteaza rata de colectare a organizatiilor care preiau responsabilitatile producatorilor.

Studiul a fost derulat in 6 tari ale uniunii Europene ( Belgia, Spania, Romania, Franta, Germania si Olanda si a avut ca scop gasirea raspunsurilor la doua intrebari: Este modul de calcul al tintelor de colectare adecvat cu durata ciclului de viata al basteriilor? Este tinta de colectare adecvata in cazul in care greutatea bateriilor si acumulatorilor pusi pe piatra se modifica?

Pentru a putea raspunde acestor doua intrebari, a fost analizat in fiecare tara un esantion de baterii uzate pe tipuri de chimii, si a fost inregistrata „ varsta” acestora.

In total au fost analizate si inregistrate individual 154.000 de baterii uzate pentru a obtine esantioane relevante pentru fiecarte tip de chimie in parte.

Rezultatul acestei analize a aratat ca durata medie de viata a unei baterii comune este de 5,2 ani.

Astfel, pentru bateriile alcaline durata medie de viata este de 3,9 ani, in timp ce pentru cele nichel – Cadmiu este de 12,2 ani.

Tinta de colectarte in UE este de 45% din media barteriilor puse pe piata in ultim,ii 3 ani. Ceea ce inseamna ca bateriile trebuie colectate la 3 ani dupa ce acestea au fost puse pe piata.

Analiza esantioanelor colectate din cele 6 tari in care a fost efectuat studiul, arata ca ciclul de viata al unei baterii este mult mai mare decat acesti 3 ani.

In concluzie, in cazul in care Cantitatile de baterii si acumulatori pusi pe piata variaza de la un an la altul si ciclul de viata al acestora este in medie de 5,2 ani, modul in care este calculata tinta de colectare nu este adecvat.

ecologic: ce modificari a propus organizatia EUCOBAT? 

Ca urmare acestui studiu, EUCOBAT a pregatit un document de pozitie in care este prezentat un nou mod de calcul al deseurilor de baterii si acumulatori disponibile la colectare.

Formula de calcul se bazeaza pe 2 parametri, dsin care primul este durata ciclului de viata al unei baterii si al doilea rezultatul (livrabilul 3.2) proiectului ProSUM care estimeaza cantitatile de baterii exportate.

Anul trecut au fost facute publice rezultatele proiectului ProSUM, în valoare de 10 milioane de euro finanțat de Comisia Europeană, in care au fost analizate mai multe aspecte privind atât deșeurile electrice cât și bateriile.

În ceea ce privește bateriile, una dintre concluziile studiului a fost confirmarea supoziției că aproximativ 30% din cantitatea de baterii sau de deșeuri de baterii se pierde din cauză că acestea ajung la reciclat în deșeurile electrice.Astfel această cantitate de baterii nu se mai recuperează sau dacă poate se face este doar într-un procent foarte mic, ceea ce afecteaza semnificativ posibilitatrea indeplinirii obiectivelor de colectare la bateriile portabile.
Proiectul a mai semnalat un fapt extrem, de important. O mare parte din bateriile puse pe piață nu rămân pe piața unde au fost vândute, ci sunt exportate în diverse dispozitive, deci nu devin deșeuri pe piața respectivă. La nivelul Uniunii Europene cantitatea ajunsa astfel in alte tari este estimata intre 45.000 si 102.000 tone anual.

Luand in calcul acesti parametri, - viata reala a unei baterii si cantitatile de baterii care se pierd atat in echipamentele electrice, cat si prin export – a rezultat cantitatea reala disponoibila la colectare, care este 65% din ceea ce se pune pe piata.

ecologic: Care a fost reactia Comisiei Europene la aceste propuneri? 

In cadrul EUCOBAT a fost creat un grup de lucru avand ca scop implementarea acestui mod de calcul in noua Directiva. Anul trecut in decembrie grupul nostru de lucru a avut o prima intalnire cu raportorul Comisiei Europene Jose Rizzo Martin căruia i-a prezentat această formulă cu rugămintea de a o introduce în noile prevederi pentru revizuirea Directivei. Reprezentantii Comisiei au fost de acord cu modul de calcul care nu le era străin, dar ceea ce este foarte interesant este faptul că au spus că vor lua în considerare acest aspect și anume revizuirea formulei de calcul a țintelor.

Eu cred că acest lucru este unul bun și mai ales pentru o țară ca România care nu si-a atins niciodata tintele nici macar cand acestea au fost de 25%, cea mai buna performanta privind colectarea la nivel national fiind de numai 21%.

În data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană a publicat rapoartele de evaluare și de implementare.

Primul raport a fost evaluarea impactului Directivei pe baterii asupra mediului înconjurător.
CE afirma ca  că directiva a avut un efect pozitiv, că marea majoritate a statelor membre au reușit, în anul 2012, nu numai să își îndeplinească ținta care era la momentul respectiv de 25% ci și să o depășească, în timp ce în anul anul 2016 doar 14 state membre au mai reușit să își îndeplinească ținta de 45%. Și atunci una dintre concluziile Comisiei Europene este că aceste tinte nu sunt suficiente pentru a se asigura un nivel corespunzător de colectare. De asemenea, o altă concluzie interesantă este faptul că la nivelul Uniunii Europene 56 % din bateriile portabile rămân necolectate, chiar dacă și sunt țări unde există sisteme de colectare cu vechime cum este cel din Belgia c are functioneaza de 23 de ani.

Este de asemenea foarte interesant că evaluarea realizată de către Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că la nivel european nu există un mecanism coerent care să înglobeze atât aspectele tehnice cât și pe cele sociale și de aceea este foarte dificila atingerea acestei ținte și se pare că va fi din ce în ce mai greu pentru tot mai multe țări.

Din evaluarea Comisiei Europene a fost exclusă Croația care a declarat 100% colectare și totuși nimeni nu știe cum - și totuși vorbim despre niște declarații oficiale către Eurostat.

În perioada aceasta România a deținut președinția CE ar fi putut susține implementarea acestei formule de calcul în cadrul Directivei revizuite, pentru ca ar fi fost atat in avantajul nostru, cat si al altor tari care nu si-au indeplinit tintele de colectare.

ecologic: Care sunt principalele probleme în Romania la colectarea bateriilor? Și cum sustine SNRB-ul această activitate?

Elena Gaspar:

La noi principala problema o reprezinta faptul ca populatia nu constientizeaza faptul ca aceste deseuri sunt mult mai nocive decat alte tipuri de deseuri. In plus, este mult mai usor sa arunci la gunoi o baterie decat sa o colectezi si sa o duci la reciclare. Pentru ca este un deseu mic, si ca problematica colectarii separate a bateriilor uzate este cea mai “noua” in spectrul reciclarii, cred ca este mare nevoie de campanii de educare in acest sens, lyucru relevat si de rapoartele de evaluare si implementare ale Directivei 2006/66/CE. Si, este nevoie de campanii creative, care sa atraga cu adevarat atentia oamenilor.

Toata lumea stie ca plasticul ne sufoca, ca trebuie sa facem ceva, sa colectam, sa reciclam. Dar cata lume stie cat de nociva este o singura baterie de ceas aruncata la gunoi?

In acest sens, SNRB s-a implicat inca de la infiintare in organizarea de campanii atat de colectare cat si de constientizare, cea mai cunoscuta dintre ele fiind “Priveste Partea Pozitiva”.

Campania națională de informare și stimulare a colectării deșeurilor de baterii portabile, ,,Privește partea pozitivă!” a fost lansată de S.N.R.B. cu scopul creării premiselor favorabile atingerii țintelor naționale de reciclare, crearea de sisteme de colectare a acestui tip de deșeuri, accesibile populației și activarea consumatorilor de baterii în direcția asumării responsabilității de gestionare ecologică a deșeurilor generate.

Succesul campaniei concomitent cu feedback-ul înregistrat în rândul participanților care solicitau ca programul sa ruleze pe tot parcursul anului, au determinat prelungirea proiectului de către Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor in 2018 si 2019. A 4-a ediție a fost lansată la inceputuil anului 2019  Campania se derulează în aproximativ 700 din punctele de colectare S.N.R.B., atrăgând până în prezent peste 25.000 de participanți care au colectat în total circa 45 tone DBA.

Campania ,,Privește partea pozitivă!” se adresează tuturor persoanelor fizice, stimulând consumatorii să predea bateriile uzate într-un sistem organizat prin acordarea unui blister cu 4 baterii noi la fiecare 20 baterii uzate colectate și acordând astfel o șansă în tragerea la sorți pentru marele premiu care constă într-o vacanță într-o destinație eco. Pentru a pune accent pe latura educațională, S.N.R.B. a realizat si în 2018 o serie de activări în magazinele partenere, iar în cadrul interacțiunii directe cu clienții care au predat baterii uzate, s-au aplicat și mici teste cu 4 întrebări despre deșeurile de baterii, la final participanții fiind premiați în funcție de răspunsurile corecte oferite cu pixuri, cutii pentru depozitarea temporară a bateriilor acasă sau la birou, powerbank-uri și ghiozdane.

In urma sondajelor effectuate, am constatt ca una din piedicile in calea reciclarii bateriilor eeste faptul ca oamenii isi doresc sa recicleze, dar cat mai aproape de casa sau de locul de munca.

De aceea SNRB a creat  aplicația “Unde Reciclăm”, o hartă interactivă care localizează poziționarea utilizatorului și afișează cele mai apropiate puncte de colectare pentru baterii uzate și electronice vechi. Aplicația calculează inclusiv distanța și traseul prin conectarea la sistemul GPS al telefonului, conducând utilizatorul direct către centrul de colectare și oferă informații complete inclusiv cu privire la programul de lucru sau date de contact. Unde Reciclăm este disponbilă atât pentru terminalele care folosesc system de operare  GooglePlay, cât și pentru iOS, putând fi de asemenea accesată și online pe www.undereciclam.ro.

Iar pentru ca vorbeam de abordari creative, ultima campanie SNRB se adreseaza iubitorilor de animale, scolilor de dresaj si cabinetelor veterinare, sub sloganul “ Nu i-ai da baterii sa manance, nu-i asa”

caine baterii

Sistemul National de Reciclare a Bateriilor se va implica active in cadrul EUCOBAT pentru imbunatatirea legislatiei in domeniu. Pe plan intern vom continua actiunile de educare si informare pe care le-am inceput, pentru atragerea cat mai multor cetateni in campaniile de colectare a bateriilor portabile.