Saptamana Europeana a Reciclarii Bateriilor

Săptămâna Europeană a Reciclării Bateriilor

Începând de luni, 9 septembrie, până duminică, 15 septembrie, o parte din țările UE celebrează Săptămâna Europeană a Reciclării Bateriilor - o inițiativa EUCOBAT. 

În această săptămână în diverse țări vor avea loc diverse acțiuni de conștientizare menite să le reamintească cetățenilor din Europa importanța colectării, sortării și reciclării bateriilor uzate.

SAPTAMANA RECICLARII BATERIILOR

7,5 Turnuri Eiffel

În fiecare zi, membrii Eucobat colectează mai mult de 10.000.000 (10 milioane) de baterii. Acest lucru înseamnă aproape 2,5 bilioane de baterii în fiecare an, adică 55.000 de tone pe an – mai mult de 75% din toate bateriile portabile colectate în Europa. Greutatea este echivalentă cu cea a 7, 5 Turnuri Eiffel.

Produse noi

Toate aceste baterii sunt mai întâi sortate, apoi tratate în diverse fabrici din Europa. Aici, sunt recuperate materialele valoroase conținute de baterii, cum ar fi cobaltul, nichelul, metale tare, zinc, litiu, plumb, mangan, oțel. Toate aceste materiale sunt transformate în produse noi - rame pentru ochelari, bijuterii, furci, cuțite, jgheaburi și chiar baterii pentru mașini electrice și biciclete electronice.

Directiva Europena privind bateriile

Cu ocazia revizurii Directivei Europene privind bateriile, Eucopat își propune să atraga atenția factorilor de decizie asupra priorităților importante. De exemplu – orice țintă de colectare poate fi considerat adecvată numai dacă se raportează la cantitățile de deșeuri disponibile pentru colectare. Numai în acest fel este  se permite măsurarea performanței și a eficacității schemei de colectare.

Prioritățile EUCOBAT

Pentru a asigura un nivel ridicat de eficiență și performanță, Eucobat încearcă să îndeplinească principii uniforme în ceea ce privește politica și implementarea.

Este necesar ca toți membrii să se asigure că toate bateriile uzate sunt colectate, inclusiv bateriile cu o valoare reziduală negativă și cele aruncate în regiuni mai sărace

Comunicarea ar trebui să fie o responsabilitate comună a tuturor organizațiilor de conformitate și a tuturor producătorilor. O rețea de colectare cu suficiente puncte de colectare asigură confortul consumatorului.

Obiectivele de reciclare ar trebui să fie realiste, măsurabile și bazate pe valori, nu pe masa. Ar fi de dorit să se asigure reciclarea materialelor periculoase și valoroase până la cel mai înalt grad, atât este posibil din punct de vedere tehnic, evitând totodată costuri excesive. Facturarea separată a costurilor nete de colectare și reciclare va aduce beneficii mediului, consumatorilor, autorităților și tuturor actorilor economici implicați în distribuirea bateriilor noi, deoarece garantează finanțarea tuturor investițiilor necesare.

 ***

observații

lista membrilor EUCOBAT: https://www.eucobat.eu/about-us/members