5 iunie, Ziua Mondială a Mediului

5 iunie este Ziua Mondială a Mediului, India fiind gazdă a evenimentului principal, iar tema aleasă pentru acest an este “Beat Plastic Pollution”. 

 Imaginați-vă că timpul alocat de voi pentru a citi acest articol este echivalent cu cel în care se aruncă în ocean 2 camioane de deșeuri de platic.

(sursa poza: unenvironment.org)

 Este un semnal de alarmă puternic atât pentru autorități cât și pentru comunitățile de oameni sau industriile care folosesc plastic ca materie primă de a căuta soluții de înlocuire a plasticului cu materii prime durabile și cu un impact mult mai mic asupra mediului și implicit a sănătății umane.

 Ziua Mondială a Mediului a avut prima ediție în anul 1972 și a devenit unul dintre cele mai importante evenimente la nivel global, fiind celebrată în fiecare colț al lumii. 

 Câteva aspecte importante privind poluare cu plastic la nivel mondial:

  • Peste 500 de miliarde de pungi de plastic sunt folosite anual.
  • Pe toată perioada unui an sunt aruncate în oceane peste 8 milioane de tone de plastic (aproximativ un camion de gunoi în fiecare minut).
  • În ultimii 10 ani s-a produs mai mult plastic decât în tot secolul trecut
  • Aproximativ 50% din plasticul utlizat este de unică folosință.
  • Sunt cumpărate 1 milion de sticle de plastic la fiecare minut.
  • Din totalul deșeurilor generate, 10% reprezintă plastic.

 Aceste fapte ne vizează pe fiecare dintre noi și suntem direct responsabili pentru ceea ce utilizăm în activitățile de zi cu zi, astfel că acest eveniment își dorește responsabilizarea umană în raport cu volumul foarte mare de plastic folosit la nivel global. 

 Asociația Environ și Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor se implică în continuare foarte activ în această problemă, venind în permanență cu soluții de reciclare pentru un alt segment cu o cotă alarmantă de poluare și anume bateriile și aparatele electronice și electrocasnice.