Cum se recicleaza?

 Vrei sa stii cum ne poti ajuta sa oferim o viata noua bateriilor uzate?

Preda bateriile uzate la unul din punctele de colectare SNRB! Afla care este cel mai apropiat punct de colectare de tine!

Impreuna colectam bateriile uzate!

Toate bateriile colectate in cadrul retelei nationale SNRB trec printr-un proces riguros de sortare in functie de proprietatile electro – chimice si sunt trimise ulterior catre facilitatile de reciclare, unde, prin intermediul proceselor tehnologice complexe, numeroase metale precum plumb, zinc, nichel, cadmiu, cobalt sunt recuperate si reintroduse ulterior in circuitul economic prin reutilizarea in alte procese de fabricatie.

Linia de tratare baterii si acumulatori portabili presupune atat prestarea unui serviciu de tratare si eliminare deseuri periculoase, cat si obtinerea de produse regenerate, de tipul materiilor prime secundare ce sunt reintroduse in circuitul economic.

 

Ce este sortarea bateriilor uzate?

Sortarea reprezinta etapa cheie in tratarea bateriilor. Calitatea procesului de sortare garanteaza o reciclare eficienta. Intregul proces tehnologic include sortarea manuala, care se realizeaza pe o banda transportatoare asigurand eliminarea corpurilor straine, fiind apoi urmata de sitarea mecanica pentru recuperare bateriilor tip pastila. Tratarea mecanica a bateriilor consta in maruntirea acestora, separarea magnetica, separarea prin sitare si separarea calitativa a particulelor.

 

Cum se realizeaza reciclarea bateriilor uzate?
  • Reciclarea bateriilor se face in 4 procedee, in functie de categorie:
  • Pirometalurgie (baterii alcaline si saline, baterii cu litiu, baterii NiCd, Li-Ion si NiMH)
  • Hidrometalurgie (baterii alcaline si saline, baterii NiCD si Li-Ion)
  • Distilare (baterii pastila si anumite baterii reincarcabile)
  • Fuziune (baterii cu plumb)

Obiectivul comun al tuturor procedeelor este separarea metalelor componente ale bateriilor in vederea obtinerii unei puritati cat mai mari astfel incat acestea sa fie reutilizate in diferite industrii.

Fractiile rezultate sunt fractie feroasa si fractie neferoasa, masa neagra (un amestec de zinc, carbon si mangan). Fractiile feroase si neferoasa reintra in circuitul economic in industria otelului si in furnalele de zinc, iar hartia si plasticul sunt valorificate ca si combustibil alternativ in industria cimentului.


Valorificare sau o noua viata

Dintr-o tona de baterii alcaline, pot fi recuperate 330 kg de zinc si compusi de zinc si 240 de kg de aliaj pe baza de fier si nichel. Aceste metale pot fi reutilizate imediat pentru fabricarea obiectelor de uz zilnic, dar si industriale.