FAQ

In aceasta sectiune, veti gasi raspunsurile la cele mai frecvente intrebari cu privire la procesul de gestionare a deseurilor de baterii si acumulatori, precum si obligatiile producatorilor.

Furnizarea sau punerea la dispozitia unui tert, contra cost sau gratuit, pe teritoriul Romaniei, inclusiv pe teritoriul vamal al Romaniei.
Orice persoana dintr-un Stat Membru care, cu titlu profesional si indiferent de tehnica de vanzare utilizata, inclusiv tehnicile de comunicare la distanta, introduce pentru prima data pe piata in Romania, baterii sau acumulatori, inclusiv cei incorporati in aparate ori vehicule.
Orice persoana dintr-un Stat Membru care, cu titlu profesional si indiferent de tehnica de vanzare utilizata, inclusiv tehnicile de comunicare la distanta, introduce pentru prima data pe piata in Romania, baterii sau acumulatori, inclusiv cei incorporati in aparate ori vehicule.
Orice persoana fizica, persoana fizica autorizata sau persoana juridica care cumpara ori dobandeste baterii sau acumulatori portabili, auto sau industriali in scopul utilizarii lor, si nu al comercializarii.
Orice baterie sau acumulator, baterie tip pastila, ansamblu de baterii sigilate, care poate fi transportat manual si nu este nici bateri sau acumulator industrial ori auto.
Orice baterie sau acumulator destinate sa alimenteze sistemele auto de pornire, iluminat sau de aprindere.
Orice baterie sau acumulator proiectat exclusiv pentru utilizare industriala ori profesionala sau folosit in orice tip de vehicul electric.
Toti producatorii sau importatorii de baterii si acumulatori, care introduc pentru prima data produsele pe piata din Romania.
Toti producatorii sau importatorii de echipamente electrice si electornice care au baterii sau acumulatori incorporati.

– Inregistrarea in Registrul producatorilor de baterii si acumulatori si comunicarea numarului de inregistrare catre retelele comerciale
– Atingerea ratei minime de colectare de 45% pana la 26 septembrie 2016
– Organizarea sistemului de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori uzati fie individual fie prin transferarea responsabilitatilor, pe baza de contract, catre un operator economic legal constituit, denumit organizatie colectiva ? SNRB
– Stabilirea sistemelor de colectare adecvate pentru deseurile de baterii si acumulatori portabili, in vederea indeplinirii ratelor de colectare
– Sistemele de colectare trebuie sa permita utilizatorilor finali sa se debaraseze de deseurile de baterii sau acumulatori portabili la un punct de colectare accesibil in vecintatea acestora, tinand seama de densitatea populatiei; sa impuna distribuitorilor sa primeasca gratuit deseurile de baterii sau acumulatori portabili, atunci cand furnizeaza baterii sau acumulatori portabili noi; sa nu implice nici un cost pentru utilizatorii finali care se debaraseaza de deseurile de baterii sau acumulatori portabili si nicio obligatie de a cumpara o baterie sau acumulator nou
– Impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, iau masurile necesare pentru a optimiza colectarea separata a deseurilor de baterii si acumulatori in vederea minimizarii eliminarii bateriilor si acumulatorilor ca deseuri municipale nesortate, pentru a atinge un inalt nivel de reciclre
– Furnizeaza utilizatorilor finali, in special prin campanii de informare, informatii privind efectele potentiale ale substantelor utilizate in baterii si acumulatori asupra mediului si sanatatii umane, interesul de a nu se elimina deseurile de baterii si acumulatori ca deseuri municipale nesortate si posibilitatea de a participa la colectarea separata, astfel incat sa se faciliteze tratarea si reciclarea, sistemele de colectare si reciclare disponibile pentru acestia si rolul pe care trebuie sa il aiba in reciclarea deseurilor de baterii si acumulatori

Distribuitorilor le este interzis sa comercializeze baterii si acumulatori proveniti de la producatorii care nu sunt inregistrati in Registrul producatorilor de baterii si acumulatori de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Distribuitorii informeaza utilizatorii finali cu privire la posibilitatea de a se debarasa de deseurile de baterii sau acumulatori portabili la punctele de vanzare a acestora
Bateriile si acumulatorii portabili uzati pot fi returnati gratuit in toate punctele de vanzare. Acceseaza Harta Punctelor de Colectare pentru a identifica cel mai apropiat punct.
Bateriile si acumulatorii auto trebuie returnati la punctul de vanzare de unde au fost achizitionati. Vanzatorul are obligatia de a asigura intrarea acestor deseuri in circuitul de reciclare, aplicand garantia denumita �sistem depozit� � prin care cumparatorul, la momentul achizitionarii unei baterii/acumulator, plateste un depozit de 10% din pretul de vanzare, ce ii va fi rambursat la returnarea bateriei/acumulatorului uzat.
Toate bateriile colectate in cadrul retelei nationale SNRB, trec printr-un proces riguros de sortare in functie de proprietatile electro � chimice si sunt trimise ulterior catre facilitatile de reciclare, unde, prin intermediul proceselor tehnologice complexe, numeroase metale precum plumb, zinc, nichel, cadmiu, cobalt sunt recuperate si reintroduse ulterior in circuitul economic prin reutilizarea in alte procese de fabricatie. Aflati mai multe despre reciclarea bateriilor uzate accesand sectiunea Cum se recicleaza
Sortarea reprezinta etapa cheie in tratarea bateriilor. Calitatea procesului de sortare garanteaza o reciclare eficienta. Intregul proces tehnologic include sortarea manuala, care se realizeaza pe o banda transportatoare asigurand eliminarea corpurilor straine, fiind apoi urmata de sitarea mecanica pentru recuperare bateriilor tip pastila. Tratarea mecanica a bateriilor consta in maruntirea acestora, separarea magnetica, separarea prin sitare si separarea calitativa a particulelor.

Reciclarea bateriilor se face in 4 procedee, in functie de categorie:
– Pirometalurgie (baterii alcaline si saline, baterii cu litiu, baterii NiCd, Li-Ion si NiMH)
– Hidrometalurgie (baterii alcaline si saline, baterii NiCD si Li-Ion)
– Distilare (baterii pastila si anumite baterii reincarcabile)
– Fuziune (baterii cu plumb)

Obiectivul comun al tuturor procedeelor este separarea metalelor componente ale bateriilor in vederea obtinerii unei puritati cat mai mari astfel incat acestea sa fie reutilizate in diferite industrii.

Fractiile rezultate sunt fractie feroasa si fractie neferoasa, masa neagra (un amestec de zinc, carbon si mangan). Fractiile feroase si neferoasa reintra in circuitul economic in industria otelului si in furnalele de zinc, iar hartia si plasticul sunt valorificate ca si combustibil alternativ in industria cimentului.