Sep 11, 2021
Ce ne rămâne de făcut după ce produsele de unică folosință din plastic au fost scoase oficial de pe piață

Cultivarea unor obiceiuri sănătoase și adoptarea unui mod de viață sustenabil implică nu doar voința și educația oamenilor, ci și mult timp. Și tocmai de timp se pare că nu mai dispune omenirea când vine vorba de schimbări climatice și de consecințele pe care acestea le au asupra planetei.

Cultivarea unor obiceiuri sănătoase și adoptarea unui mod de viață sustenabil implică nu doar voința și educația oamenilor, ci și mult timp. Și tocmai de timp se pare că nu mai dispune omenirea când vine vorba de schimbări climatice și de consecințele pe care acestea le au asupra planetei. Este și motivul pentru care, dincolo de campanii de informare, susținere și implementare a sustenabilității, este nevoie de decizii ferme la nivel înalt, capabile să stopeze mai repede și mai ușor fenomenul de poluare intensă, fără precedent, la care asistăm azi toți, mai mult sau mai puțin neputincioși, și care se produce pe mai multe niveluri.

Arătată mereu cu degetul de Uniunea Europeană, România este una dintre țările codașe în privința protejării mediului. Și totuși, într-o zi de vară în care puțini se așteptau, cum a fost miercuri, 25 august, Guvernul României a adoptat oordonanță prin care se interzice oficial punerea pe piață a unor produse de unică folosință obținute din plastic.

Concret, din rafturile supermarketurilor și al magazinelor vor dispărea pe viitor produsele din plastic precum tacâmurile, farfuriile, paiele pentru băuturi, bețișoarele pentru urechi, filtrele pentru tutun etc. Deocamdată, ele rămân încă expuse la vânzare până la epuizarea stocurilor, dar treptat vor fi înlocuite cu produse realizate din materiale biodegradabile.

Prin noul act normativ, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene 2019/904/UE, se încearcă în mod evident prevenirea și reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, îndeosebi a celui acvatic, dar și asupra sănătății umane. În același timp, este și un pas important în tranziția către „o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile,contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne”, după cum se explică în nota de fundamentare.

Vestea este îmbucurătoare și ne dă speranțe, pentru că vine să puncteze grija autorităților, naționale și internaționale, față de soarta Pământului, dar și implicarea lor prin măsuri concrete și ferme. Pe de altă parte însă, producția de obiecte din plastic,inclusiv din categoria celor interzise din această lună în magazinele de la noi, este în continuare permisă. Se schimbă doar piața, în sensul că respectivele produse vor fi expuse spre vânzare în afara granițelor UE, ceea ce menține pericolul planetar la un nivel încă destul de ridicat.

Procesul de „vindecare” a planetei se anunță așadar unul de durată și confirmă o dată în plus că e mult mai bine să previi decât să combați. Omenirea a neglijat prevenția sau poate nu a conștientizat proporțiile dezastrului pe care le produc chiar și cele mai nevinovate obiceiuri, cum este de pildă curățatul urechilor cu bețișoare din plastic, iar acum este presată să combată răul produs, înainte de a fi prea târziu.

Din păcate, combaterea se produce treptat și lent, cu pași mărunți, care contează, dar nu sunt suficienți. Prin urmare, oricâte acte normative s-ar emite, în orice colț al lumii, tuturor celor ce trăim pe Planeta Albastră ne revine datoria de a ne obliga pe noi înșine la un comportament responsabil și de a ne implica, fiecare de la nivelul său, într-o muncă de echipă globală pentru stoparea nocivității la care ne supunem sistematic și consecvent „casa” pe care o locuim la comun.

SNRB

Sistemul National de Reciclare a Bateriilor
DIN BLOGUL SNRB
Articole care te-ar putea interesa
De ce statutul României de „codașă a Europei” depinde de tine și cum poți schimba asta
Deși literatura noastră abundă de referiri la iubirea românului față de natura cu care se declară înfrățit, realitatea zilelor noastre trădează în comportamentul acestuia o lipsă de respect față de ea. Este un paradox pe care aproape nimeni nu îl poate înțelege sau explica în mod rațional, întrucât, dincolo de declarații, când vine vorba de reciclarea deșeurilor, de orice fel, România este mereu codașa Europei – o sintagmă care pare să se fi încetățenit deja.
Citeste articolul
Ce ne rămâne de făcut după ce produsele de unică folosință din plastic au fost scoase oficial de pe piață
Cultivarea unor obiceiuri sănătoase și adoptarea unui mod de viață sustenabil implică nu doar voința și educația oamenilor, ci și mult timp. Și tocmai de timp se pare că nu mai dispune omenirea când vine vorba de schimbări climatice și de consecințele pe care acestea le au asupra planetei.
Citeste articolul