Sep 9, 2021
Cinci motive pentru care reciclarea bateriilor este singura ta opțiune pentru o viață sănătoasă

„Dacă ai impresia că educaţia e scumpă, atunci încearcă să vezi cum e ignoranţa.”- Derek Bok Noi am spune „dacă crezi că reciclarea este scumpă şi greu de făcut, atunci încearcă să vezi cât te va costa indiferenţa”. În ultimii ani, am auzit din ce in ce mai des despre nevoia de colectare selectivă şi reciclare, dar mai ales despre importanța reciclării bateriilor. Cu toate acestea, în România, numărul celor care aleg să arunce bateriile uzate la gunoi, laolaltă cu resturile menajere, este încă nedorit de mase.

„Dacă ai impresia că educaţia e scumpă, atunci încearcă săvezi cum e ignoranţa.”- Derek Bok

Noi am spune „dacă crezi că reciclarea este scumpă şi greu de făcut, atunci încearcă să vezi cât te va costa indiferenţa”.

În ultimii ani, am auzit din ce in ce mai des despre nevoia de colectare selectivă şi reciclare, dar mai ales despre importanța reciclării bateriilor. Cu toate acestea, în România, numărul celor care aleg să arunce bateriile uzate la gunoi, laolaltă cu resturile menajere, este încă nedorit de mare.

Cel mai probabil, motivul pentru care se întâmplă acest lucru ține mai degrabă de lipsa de informare corectă privind consecințele pe care le produce acest gest mărunt decât de rea-voință.

Dacă și tu faci parte dintre cei care preferă să arunce bateriile descărcate la coșul cu gunoi decât să le recicleze, atunci cu siguranță îți vei schimba modul de acțiune după ce vei citi care sunt beneficiile care se ascund în spatele gestului simplu de reciclare a bateriilor și cum poți înceta să îți mai faci singur un rău pe care habar n-aveai că ți-l faci.

Iată cinci motive pentru care reciclarea ar trebui să fiesingura ta opțiune.

1.  Recuperarea resurselor neregenerabile

Utilizăm din ce în ce mai multe baterii şi acumulatori pentru activităţile zilnice, ceea ce, de fapt, înseamnă utilizarea crescută de materii prime scumpe care ajung rapid deşeuri odată cu uzarea bateriilor.. Este vorba despre materiale precum plumb, cadmiu, nichel, oțel, zinc, mercur, cobalt, litiu, argint sau mangan plus. Aceste metale se obţin greu şi nu sunt regenerabile, însă din fericire pot fi reciclate la infinit. Aruncate în schimb în gropile de gunoi, ele nu vor mai putea fi utilizate, ceea ce nu este deloc preferabil câtă vreme reciclarea acestor materiale duce la beneficii economice foarte mari şi la protejarea resurselor primare.

2. Materialele dăunătoare nu ajung în mediul înconjurător

Multe dintre metalele menționate anterior sunt, din păcate, otravitoare pentru mediu şi dăunătoare pentru sănătatea umană. Mercurul, de exemplu, unul dintre cele mai cunoscute metale care intră în compoziţia unei baterii, este și cel mai nociv, însă nici plumbul și cadmiul nu sunt mai prejos, înscriindu-se la rândul lor în categoria celor mai periculoși poluanți din mediu. Când sunt aruncate la gunoi, bateriile se descompun. Asta înseamnă că materialele toxice se pot scurge din depozitul de deșeuri, în panza freatică si, de acolo, în ape și în ocean. De fapt, mercurul din bateriile pe care le arunci la gunoi poate ajunge înapoi pe farfuria ta prin intermediul unui pește, de pildă, și numai prin reciclare te poți feri de asta.

 3. Pot provoca incendii

Exploziile și incendiile provocate de baterii sunt relativ rare dacă ne raportăm la numărul mare de baterii utilizate la nivel global. La fel şi accidentele aviatice. Cu toate acestea, este se pot produce și ceea ce este cel mai rău în aceste cazuri e faptul că, produse în  depozitele de deșeuri, astfel de incendii sunt foarte greu de stins. Anumite tipuri de baterii, respectiv cele cu litiu sunt mai susceptibile de a provoca incendii şi chiar explozii decât altele. Atunci când avem un mix de baterii nu ştim care sunt cele cu litiu şi, mai ales, câte sunt acestea, aşa că e de preferat să evităm expunerea acestora la soare şi căldură şi să le depozităm corespunzător şi, mai ales, să le trimitem într-o facilitate de reciclare.

4. Satisfacerea nevoii crescute de reciclare

Unele dintre cele mai recente studii în domeniu arată că  aproximativ 77% dintre consumatori sunt de acord că este important să reciclăm bateriile, mai degrabă decât să le aruncăm. Aceasta este o veste îmbucurătoare deoarece arată dorința oamenilor de a trăi într-un mediu curat, ferit de poluanți periculoşi care ne pot afecta iremediabil sănătatea și, în timp, o concentraţie mare a acestora poate ducechiar la decese.

5. Colectarea bateriilor în vederea reciclării nu implică nici un efort

Din ce în ce mai multe magazine și supermarketuri se implică în procesul de încurajare a colectarii separate a bateriilor, așa încât tot ce trebuie să faci când mergi la cumpărături este să iei într-un buzunar și bateriile descărcate pe care să le pui în compartimentul destinat reciclăriilor din magazine. E atât de simplu! De asemenea, la cerere, poti primi containere speciale pentru reciclare, care pot fi puse acasă, în birouri, în scări debloc, precum și în alte locuri în care oamenii pot ajunge des și cu ușurință.

Așadar, dacă îți pasă ce mănânci, dacă te interesează sănătatea ta și a celor dragi ție, dacă vrei să lași în urma ta un mediu cât mai curat ca moștenire pentru generațiile ce vin, amintește-ți că poți face asta printr-un gest extrem de simplu: acela de a recicla bateriile pe care le folosești. Oricât de nevinovate ți-ar părea, aruncate în mediu ele sunt mairele ca un parazit.

SNRB

Sistemul National de Reciclare a Bateriilor
DIN BLOGUL SNRB
Articole care te-ar putea interesa
Consiliul adoptă un nou regulament privind bateriile și deșeurile de baterii
În data de 10.07.2023 Consiliul a adoptat un nou regulament care consolidează normele de sustenabilitate pentru baterii și deșeurile de baterii. Regulamentul va reglementa întregul ciclu de viață al bateriilor – de la producție la reutilizare și reciclare – și va asigura siguranța, sustenabilitatea și competitivitatea acestora.
Citeste articolul
Pericolul mare ascuns în spatele bateriilor mici
Nivelul de evoluție la care a ajuns omul zilelor noastre este admirabil, însă atrage după sine și o multitudine de riscuri și dezavantaje. Este un cost pe care omenirea și-l asumă, fie că vrea, fie că nu, pentru stilul de viață pe care l-a adoptat.
Citeste articolul